Дослідження

Японські вчені надрукували найдорожче м’ясо 3D

Звичайно, технології не стоять на місці, але все ж, що спонукало вчених з Японії взятися за подібну розробку?Попит на штучне м’ясо, схоже на стейк, як і раніше залишається високим. Причини затребуваності даного продукти абсолютно різні, однак хтось явно бачить в ньому переваги. Не дарма ж найбагатші люди світу розлучаються зі своїми засобами, інвестуючи в проекти по створенню “нем’яса”.

Заради смаку: за останнє десятиліття культивированное м’ясо привернув величезну увагу з точки зору етики, економіки, навколишнього середовища та охорони здоров’я, хоча це все ще обговорюється. Зовсім недавно аналоги м’яса, які за смаком нагадують м’ясо, але засновані на рослинних білках, були випущені в продаж. Хоча проблеми залишаються на відміну від аналогів м’яса, культивированное м’ясо користується великим попитом за можливості імітації справжнього м’яса за рахунок зміни смаку, співвідношення м’язових/жирових клітин і текстури”, – сказано в дослідженні.

Більшої частини споживачів не подобалося штучне м’ясо представлене на ринку, тому створення ідеальної копії продукту стало головне метою вчених з Японії.За допомогою отриманих від корів стовбурових клітин дослідники надруковані на 3D-принтері мармурову яловичину вагю. Вона вважається найдорожчою в світі і містить велику кількість внутрішньом’язового жиру, який надає цьому м’ясу характерний смак і відомий мармуровий візерунок.

Співробітники Осакського університету спробували відтворити його текстуру максимально точно.”Ми демонструємо in vitro створення штучно подібної стейку тканини, що складається з трьох типів волокон бичачих клітин (м’язи, жир і судини). Оскільки справжнє м’ясо являє собою вирівняну збірку волокон, пов’язаних з сухожиллям для дії скорочення і розслаблення, була розроблена інтегрована биопечать сухожиль-гель для створення гелів, подібних сухожиллях.

У цьому дослідженні в загальній складності 72 волокна, що включають 42 м’язи, 28 жирових тканин і 2 кровоносних капіляра, були сконструйовані за допомогою інтегрованої биопечати сухожильного гелю і вручну зібрані для виробництва м’яса, нагадує стейк, діаметром 5 мм і довжиною 10 мм. Натхненний м’ясної вирізкою”, – йдеться в дослідженні.Їх технологія дозволить споживачам персоналізувати заказываемое м’ясо під себе на основі смакових і дієтичних переваг у майбутньому, вважають дослідники.

Related posts

Leave a Comment