Квіти

Кактус, як символ Мексики…

Для мексиканців кактус є цінним рослиною. З нього здавна роблять міцні мости, виготовляють дорожні стовпи, а також вживають кактуси в їжу! Як вони їх смажать і варять, роблять напої та ліки. Якщо уважно подивитися на герб Мексики то можна побачити, що він прикрашений кактусом.

Герб Держави Мексики.Герб Держави Мексики.Кактус.

Кактус. Різноманітність кактусів Мексики виростає на півострові Нижня Каліфорнія, береги якого омиває Тихий океан із заходу і Каліфорнійський затока зі сходу. В Нижній Каліфорнії серед понад 100 видів кактусових 80 є ендемічними, тобто

е. не ростуть більше ніде в світі. Клімат у цій місцевості дуже посушливий.

Дощі випадають вкрай рідко, зазвичай в квітні. Саме в цей час зацвітає більшість видів кактусів, створюючи ландшафт неймовірної краси. Пустельна агава– один з найпоширеніших видів кактусів Мексики.

Рослина досягає 1 метра в діаметрі, а коли засихає, то стає величезним колючим кулею, носимым вітром по безкрайніх пустельних просторах. В період цвітіння на агаві виростає квітконіжка, довжина якої може доходити до 3-х метрів. Ще один поширений вид кактусів на півострові – миртиллокактус.

Він, напевно, найвідоміший. Так як, схожі на величезні свічники, рослини часто можна побачити на рекламних проспектах або мексиканських листівках. Пахи-цереус Принглей також знаменитий на весь світ.

У висоту він сягає 10 метрів, а важить близько 9 тонн. Він дуже густо усіяний міцними колючками, з яких народні умільці майструють щітки і гребінці. Ферокактус Ферокактус Ферокактус зростає не тільки в Мексиці, але його види цінуються любителями кімнатних рослин.

Мексиканський ферокактус волосиста цвіте яскравими помаранчевими кольорами. Особливістю цих кактусів є солодкий нектар, який виділяють колючки бурого кольору. Опунція полиаканта прославилася тим, що її зображення вміщено на прапор Мексиканських штатів.

-Вона широко застосовується мексиканцями в господарстві. -Плоди опунції є їстівними, а з соку цього кактуса виготовляють натуральний барвник. -Але опунція здатна завдавати шкоди пасовищах мексиканських фермерів, так як завдяки швидкому розмноженню захоплює великі території.

Фермерам доводиться йти на крайні заходи, знищуючи паростки цих кактусів. Блакитна агава – неофіційний символ Мексики. З неї виробляють відому у всьому світі текілу.

Цілі фермерські угіддя відведено для вирощування блакитної агави. Так як цій рослині необхідні рясні дощі, його вирощують в гористій місцевості на висоті 1600 метрів над рівнем моря. Існує кілька пояснень, чому кактус зображений на прапорі Мексики.

1 Пов’язано з давньою легендою про те, як індіанці з племені ацтеків заснували місто Теночтітлан, який згодом став столицею Мексиканських штатів Мехіко. Після довгих переходів по гористій місцевості в пошуках підходящого місця для нового міста індіанці вирішили трохи відпочити біля озера Тескокко. Один з синів знатних племені побачив орла на верхівці величезної опунції, що росте на острові посеред озера.

Хижий птах тримала кігтями отруйну змію і розривала її дзьобом. Ацтеки вважали це хорошим знаком від богів і вирішили заснувати місто на березі Тескокко. Теночтітлан грав важливу роль в державній життя ацтеків, а прийшли на цю землю іспанські конкістадори зробили з нього свою столицю.

2 .Причина, чому мексиканці так цінують опунцію, що зображують її на своєму прапорі, полягає в її широкому застосуванні в індустрії країни. Доходи від переробки кактусів суттєво поповнюють скарбницю Мексики, а їх вирощуванням зайняті десятки тисяч фермерів.

Опунцію вживають в їжу, з неї виготовляють барвники, ліки, косметичні засоби. Мексиканці навчилися виготовляти фарбу з соку плодів опунції. Ці плоди за виглядом нагадують лимон і мають яскраво-оранжевий колір.

Барвник з плодів широко використовують у приготуванні страв та харчових продуктів. Ще один незвичайний спосіб отримання фарби з кактусів – з попелиці, що мешкає на опунциях. Мексиканську тлю, кошеніль, спеціально розводять на кактусах для виробництва з неї натурального барвника карміну.

Тлю збирають, перемелюють в порошок, обдають аміаком і, в результаті, виходить речовина яскраво-червоного кольору. Кармін використовують в косметиці, у харчовій промисловості. Особливою популярністю серед туристів і місцевого населення Мексики користується національна одяг, зроблений з тканин, яскраво забарвлених цим натуральним барвником.

Мексиканці вживають кактуси в їжу. Було відомо з незапам’ятних часів ,що у деяких видів кактусів їстівні плодыИндейцы їли солодкі плоди опунції замість фруктів, а листя рослини маринували, немов огірки. Кактуси багаті багатьма вітамінами, мінералами, необхідними організму людини.

Мексиканські цілителі стверджують, вживаючи в їжу ці колючі рослини, можна знизити холестерин, підвищити імунітет вилікувати цукровий діабет. Сьогодні з кактусів готують салати, гострі закуски, солодкі десерти. Кактуси варять, смажать, маринують, запікають з м’ясом і овочами.

Найпопулярнішим напоєм є мексиканська текіла. Розрізняють кілька сортів текіли за фортеці і за складом. Особливо цінується текіла, що складається на 100% з соку блакитної агави.

Мескаль – це ще один вид міцного мексиканського напою, одержуваного з кактусів. І якщо текілу роблять тільки із соку блакитної агави, то мескаль може бути приготований з різних видів агави ще й з додаванням прянощів. Часто мескаль подають з гусеницею на дні келиха, яка своїм кольором підтверджує високу якість напою.

Related posts

Leave a Comment